zverneny    Возлюблені у Христі владики, отці, брати і сестри! Сьогодні Україна переживає найскладніші випробування за усі роки своєї незалежності. Не вщухає збройний конфлікт у Донецькій та Луганській областях, де кожного дня гинуть наші співвітчизники.

  У ці скорботні для нашої Батьківщини дні ми, перш за все, закликаємо усіх вірних Української Православної Церкви до посиленої молитви за Україну. В період Петрового посту ми маємо зосередитися на очищені власного серця від усякої злоби та агресії. Подібно до святих Апостолів ми повинні засвідчити перед сучасним світом про вічні Євангельські істини. Зміни в державі кожен має почати з себе.

  Наша Церква об’єднує людей різних мов і культур. Вірні Української Православної Церкви мешкають на Сході і на Заході, на Півночі і на Півдні України. Ми не ділимо нашу паству ні за політичними, ні за національними, ні за соціальними ознаками. Усі ми єдині у Христі. Тому сьогодні ми звертаємося до народу України: Брати і сестри! Не розривайте нашу Батьківщину, примиріться один з одним! Ми маємо зберегти єдину Україну, зберегти її для наших нащадків.

  Останніми місяцями соціальна напруга в нашому суспільстві сягнула крайньої межі. В цій ситуації вкрай важливим стає пастирське служіння, спрямоване на мир та злагоду в народі. Ми ще і ще раз нагадуємо, що участь духовенства в акціях громадянської непокори є неприпустимою. Також є неприйнятними використання церковного амвону для пропаганди будь-яких політичних ідей. В дусі Христової любові пастирі Церкви мають докласти максимум зусиль для припинення ворожнечі та недопущення нових кровопролить. І нам дуже прикро чути, що деякі священики спокушаються різними політичними пристрастями і через це не тільки порушують свій душевний мир, але і негативно впливають на спокій у суспільстві. З усією відповідальністю заявляємо, що такі дії є несумісними з високим званням пастиря Христової Церкви.

  З почуттям особливої християнської любові та співстраждання ми звертаємося до духовенства та мирян східних регіонів, охоплених силовим протистоянням. Дорогі наші брати і сестри! Ми з Вами! Ми щоденно молимося за Вас, ми постійно просимо Всемилостивого Господа, аби Він врятував Вас від тієї страшної загрози, яка щодня нависає над Вами. Висловлюємо щирі слова співчуття сім’ям усіх загиблих. Нехай Господь упокоїть душі всіх загиблих в оселях Праведних, а Вам подарує свою милість і благословення.

  Церква закликає до молитви та дієвої допомоги пораненим, постраждалим, позбавленим житла, а також вимушеним переселенцям і біженцям, особливо дітям, сиротам, людям з особливими потребами та похилого віку.

  Українська Православна Церква оголошує загальноцерковний збір коштів для гуманітарної допомоги мирному населенню Донецької і Луганської областей.

  Ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти нашим співгромадянам Східного регіону України пережити складні випробування, які сьогодні випали на їх долю.

 Дорогі брати і сестри! В цей кризовий період історії нашого народу нам, віруючим людям, людям Церкви, потрібно як ніколи зберігати і укріпляти внутрішню церковну єдність. Ми маємо слухати голос своїх пастирів, і не йти за найманцями, які не є пастирями, і не слухати чужого голосу (див. Ін. 10, 1-5).

  Знову і знову закликаємо усіх вірних Української Православної Церкви до посиленої молитви за нашу Державу та за боголюбивий український народ. Віримо, що Господь молитвами Пречистої Своєї Матері та всіх Святих, що просіяли в нашій землі, збереже Україну від нового розбрату та кровопролиття.

Нехай перебуває між Вами благодать і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Іісуса Христа (Еф. 1, 2).