Рождество Різдвяне послання Архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву та всім вірним чадам Херсонської єпархії Української Православної Церкви

          «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!»

                                                                                                (Лк. 2,17)

 

Цим славним небесним хвалебним співом знову і знову ми воздаємо славу Спасителю світу, що  зійшов на землю і став людиною. Голос тонучого у гріхах людства досяг своєї межі. Довгі і томливі тисячоліття очікувань обернулися здійсненням пророцтв про народження Месії. Не міг Небесний Отець байдуже спостерігати за тим, як неприродна нахабна смерть викрадає в пекельні глибини вінець Його творіння. «Але коли прийшла повнота часу, Бог послав Сина Свого» (Гал. 4,4), «щоб всякий віруючий в Нього не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого в світ, щоб судити світ, а щоб світ був спасений через Нього» (Ін. 3,16-17).

 Бог «багато разів і багатьма способами» відкривав Себе і в Старому Завіті (Євр. 1,1). Але якими були ці явлення? У вигляді вогняного стовпа, в громі та блискавці, в знаменнях і чудесах, приводячи в страх і трепет ізраїльський народ. Нині ж Предвічний Бог являється в тиші Вифлеємської печери - у вигляді безпорадного немовляти, що лежить у яслах. Він благовіствує мир усьому людству - мир з Богом. Без Бога миру бути не може, тому що місце Бога тоді займає гріх. А гріх - це завжди розділення, надмірна амбітність, ворожнеча і негаразди. Саме мир посилає Бог, щоб з'єднати земне і небесне. Син Божий відкрив людям, що Бог є любов (Ін. 4,8), оскільки віддав не ангела,  не пророка, але Сина Свого Єдинородного (1 Ін. 4,9). Все земне життя Господа Ісуса Христа показує нам приклад безмежної любові і смиренності. Він Сам стає немовлям, щоб допомогти нам вирости «у міру повного віку Христовго» (Єф. 4,13). Божественний Страждалець зазнав усе сповна, щоб зміцнити і нас в скорботах і випробуваннях. Людський розум не може до кінця осягнути таємницю Боговтілення, ніщо не може зрівнятися з таємницею Еммануїла. «Велика благочестя тайна: Бог явився у плоті!»   (1 Тим. 3,16).

 «З нами Бог, розумійте, народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог» (Іс. 7, 18-19). А з нами Він тому, що саме для нашого спасіння Він зійшов на землю. Наш Спаситель і Відкупитель з нами. І це значить, що нам нічого боятися в цьому земному житті. «Якщо Бог за нас, хто проти нас?» - говорить апостол Павел (Рим. 8,31).

 Нині ці слова як ніколи надихають наші віруючі серця. Минулий рік став воістину випробуванням нашої віри і надії. Страшні події охопили нашу державу. Безліч загиблих і поранених змушують багато чого переосмислити і поглянути на світ інакше. Всі ті люди, що позбавлені сьогодні даху над головою та засобів до існування, спонукають нас згадати євангельський глас: «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть» (Мф. 5,7).

 Українська Православна Церква активно бере участь у наданні допомоги нужденним і закликає всіх людей доброї волі показати таку необхідну сьогодні «єдність духу в союзі миру» (Єф. 4,3). «Мир Мій залишаю вам, мир Мій даю вам. Хай не тривожиться серце ваше» (Ін. 14,27). Кожен з нас покликаний стати джерелом цього миру. З гарячою молитвою за невинно вбитих, постраждалих і всіх тих, хто захищає нашу землю, ми звертаємося сьогодні до Богонемовляти Христа: «Нехай прийдуть до нас часи мирні, і по щедротам Твоїм милостиво прийми молитву нашу» (молитва преп. Єфрема Сиріна про повернення мирних часів). Ми молимося про припинення розділення і чвар серед народів нашої країни і віримо, що Христос-Немовля знайде Собі ясла і в тих серцях, які, на превеликий жаль, сьогодні ще оповиті холодністю і нечутливістю, терням самолюбства, ненависті, заздрості, злоби, ворожнечі, лукавства та інших беззаконь (з молитви про мир в Україні). Адже Спаситель прийшов для кожного з нас, щоб все наповнити Своєю добротою, даруючи мирні і премирні блага нашому боголюбивому народу.

 Возлюблені у Господі всечесні отці, іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю всіх вас з великою і світоспасенною радістю Різдва Христового і Новоліттям! У ці дні особливо хочеться побажати миру, оскільки на те Христос і народився, щоб принести мир і спасіння на землю. Миру Божого і всеперемагаючої любові нашій рідній Херсонщині, усьому народу соборної України! Теплота Віфлеємської зірки нехай назавжди зберігається в наших душах, а радість від зустрічі з преславним таїнством втілення Сина Божого нехай вселить у нас надію, яка «не засоромить»   (Рим. 5,5).

«Мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі» (Флп. 4,7).

+ ІОАНН,

АРХІЄПИСКОП ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ

Різдво Христове

2014/2015

м. Херсон