mitropolit ioann

Пасхальне послання митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву, та всім вірним чадам Херсонської єпархії Української Православної Церкви
«...і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін. 16, 22)
 
Х Р И С Т О С   В О С К Р Е С !
Ця світла звістка про Воскреслого Спасителя знову веде нас крізь темряву життєвої суєти. Невечірнє світло Пасхи Господньої знову освітлює великою радістю життя кожного християнина. «Небеса ж нехай достойно веселяться, земля ж нехай радується, нехай святкує світ видимий і невидимий, — Христос бо воскрес, радість вічная!» (Канон Пасхи). Сьогодні увесь всесвіт, як говориться у піснеспівах свята, «наповнився світлом», тому що смерті вже немає. Після земного життя людини настає для неї нове вічне життя.
Людський розум нездатний до кінця збагнути того, що сталося у мить славного Воскресіння Боголюдини. Відданий на ганебну смерть тими, заради яких прийшов, Христос Спаситель простягає на Хресті Свої пречисті руки і являє Собою приклад всеосяжної жертовної любові. Нам відкривається Бог як вічна і справжня любов. Чого тільки коштувала Господу ця любов? Ми знаємо яким було життя Христа: покинутість людьми, жах Гефсиманського саду. Він чекав смерті, знаючи, що Його зрадив близький учень, знаючи, що через кілька годин і апостол Петро відречеться від Нього, і всі Його залишать. Але таїнство нашого спасіння являє нам Божественну всемогутність. Хрест і страждання Його стають перемогою над царством гріха, над пануванням смерті. «Я прийшов для того, щоб мали життя і мали з надлишком» (Ін. 10, 10). Своїм бездиханним тілом Господь наш Ісус Христос вразив смерть. Він, як початок померлих, первісток з мертвих (див. Кол. 1, 18), не сперечається з нею, а наказує їй відпустити людські душі з мерзенного полону. Тепер «нас вважають померлими, але ось ми живі» (2 Кор. 6, 9). Разом з апостолом Павлом ми сміливо кидаємо виклик самій смерті: «Смерть! де твоє жало? пекло! де твоя перемога?» (1 Кор. 15, 55). Воскреснувши, Спаситель освятив, благословив і засвідчив воскресіння всіх людей в день Свого Другого пришестя. Він породжує нове людство і ріднить всіх нас.
Пасхальне привітання – це радісне свідоцтво того, що ми віримо і чекаємо свого воскресіння, яке в духовному розумінні починається ще до воскресіння тіл. Нині ж благодать від Живоносного Гробу подає нам сили перемагати «смертне – і саму смерть, все гріховне – і самий гріх, все диявольське – і самого диявола» (преподобний Іустин Челійський).
«І для чого в особі Воскреслого Господа так велично і разюче пропонуються нашій вірі і любові всі блага спокути, як не для того, щоб збудити і укріпити в нас зобов'язання — не повертатися до гріхів, у яких прощені, віддалятися неправди, коли врятовані, не привертати прокляття, коли воно вже знято, зберігати чистоту і святість, коли очищені і освячені», — говорив святитель Феофан Затворник в день Святої Пасхи. «Христос помер за всіх, щоб ті, які живуть вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого Христа» (2 Кор. 5, 15). Тільки в такому випадку ми будемо непричетні смерті, тому що смерті більше немає, смерть — це відокремленість людини від життя, тобто від Бога. З Богом смерть більше не страшна.
Важко сьогодні і страшно від жаху жорстоких кровопролить, що забрали тисячі життів. Слово «смерть» увійшло у повсякденне життя наших співвітчизників владно, як ніколи. Не піддаючи своє серце смутку, наріканню, злобі і помсті, ми продовжуємо молитися про припинення воєнних дій в Україні. Особливі молитви підносяться Переможцеві смерті, Воскреслому з мертвих про всіх невинно вбитих, з твердою вірою в те, що з фізичною смертю життя не припиняється. «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах життя дарував!» (тропар Пасхи). Він дарує життя всім тим, хто співрозп’явся Йому і поклав «душу свою за друзів своїх» (Ін. 15, 13).
Возлюблені у Господі всечесні отці, брати і сестри! Сердечно вітаю всіх вас зі святом свят – Світлим Христовим Воскресінням – вічною радістю небувалої любові до людей! У ці урочисті пасхальні дні бажаю всім справжнього щастя в Господі. Нехай Його Божественне світло просвітить наші душі і життя кожної людини. Ніякі потрясіння і негаразди, скорботи і втрати, ні смерть, ні життя, ні теперішнє, ні майбутнє нехай не розлучать нас від любові Божої, яка в Христі Ісусі (див. Рим. 8, 38-39). Миру і нескінченної радості Богом береженій Херсонщині і нашій Державі!
 
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
 
+ Іоанн
МИТРОПОЛИТ ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ
 
Пасха Христова
2017 р.


м. Херсон