pasxa2018 копия


Пасхальне послання
Митрополита Херсонського і Таврійського
Іоанна
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву
та всім вірним чадам Херсонської єпархії
Української Православної Церкви

«Прийшов Ісус ... і став посеред учнів і каже до них: Мир вам!»

                                                                                                                            (Ін. 20, 26)
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Знову величні великодні піснеспіви наповнюють священним трепетом наші серця. Завершенням акту найбільшої Божественної Любові до людства, звершеного на Голгофському Жертовнику, є Воскресіння Христа – вінець спасительного Його подвигу, виправдання всієї християнської віри, основа сподівань. «Якщо Христос не воскрес, то марна віра ваша: ви ще в гріхах ваших» (1 Кор. 15, 17).

Переживши жах і невимовну скорботу при спогляданні хресних мук улюбленого Вчителя, апостоли і жони-мироносиці сподобляються великої звістки про перемогу життя над смертю. Скорбота закінчується невимовною радістю; сумніви і розгубленість вирішуються пізнанням істини; невір’я розсіялося і замінилося твердою свідомою вірою в Сина Божого, Який воскрес із мертвих.

Люди, яких апостол іменує такими «що не мають надії» (1 Сол. 4, 13), девізом яких було «будемо їсти й пити, бо завтра помремо!» (1 Кор. 15, 32), знайшли цю надію в сьогоднішньому великодньому привітанні: «Христос Воскрес!»

Скільки втішного і радісного є в цих словах! У них ми висловлюємо всю сутність нашої віри і непохитність нашої надії на Господа. Він воскрес для нашої радості в нескінченних віках. «Ніхто хай не плаче над своїми гріхами, бо з гробу всім нам прощення засяяло», – говорить святитель Іоанн Златоуст. Своєю смертю Христос перемагає не тільки гріх. «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував». Переможені всі вороги людського спасіння, переможений і найстрашніший останній ворог – смерть, тому що «Бог смерті не створював і не радіє з погибелі тих, хто живе, бо Він створив все для буття» (Премудр. 1, 13-14). І хоча смерть ще забирає в могилу свої жертви, але це явище тимчасове. «Царює пекло над родом людським, але не вічно» (6-я пісня канону Великої Суботи).

Ми згадуємо не тільки світлу історичну подію, але святкуємо велику таємницю майбутнього оновлення, загального воскресіння. Преподобний Феодор Студит зауважує: «Тут Пасха буває один день і проходить, а та безперервна – є Пасха, де немає хвороби, печалі і зітхання, де радість і втіха вічні, де голос святкуючих і лики торжествуючих і бачення Завждисущного Світла, де блаженна урочистість Христова і повна вічних благ трапеза, і пиття нове». Саме до цього духовного оновлення, очищення від усякої скверни і примирення з Богом і ближніми знову закликає нас Церква. «Нині спасіння світові, видимому і невидимому! Христос з мертвих, – підносьтеся з Ним і ви; Христос у славі Своїй, – приходьте і ви; Христос із гробу, – звільняйтеся від уз гріха! Відкриваються врата пекла, знищується смерть, відкладається давній Адам, постає Новий: отже, хто у Христі – нове творіння (2 Кор. 5, 17); оновлюйтеся!» – закликає святитель Григорій Богослов. Нове життя у Христі заповідує: «Старайтесь мати мир з усіма» (Євр. 12, 14); «Перебувайте в мирі з усіма людьми» (Рим. 12, 18); «Будьте в мирі між собою» (1 Сол. 5, 13). Йдучи на вільні страждання, Господь наш говорить у Своїй прощальній бесіді з учнями: «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам; не так, як світ дає, Я даю вам» (Ін. 14, 27). Світ земний дає земне, старе, марне, а Господь дає небесне, благодатне і вічне.

Зі страхом і біллю дивимося ми на все більш прогресуючі гасла прояву злоби і сатанинської ненависті. Руйнуються міцні основи миру, а вчорашні союзники стають ворогами. Продовжує литися людська кров, обагряючи, в тому числі і нашу Українську землю. Виходячи з ясних вказівок Слова Божого, не можна допускати і думки, щоб християнин перебував на боці підбурювачів ворожнечі і військових дій. Церква закликає людство до миру, в ім'я любові до Бога і ближніх, що відкуплені безцінною Кров'ю Христа Спасителя.

Мир з Богом, мир зі своєю совістю, мир з ближнім – ось той мир, про який говорив колись пророк Ісайя, про який співали хори Небесних Сил, мир, який проповідував Своїм учням воскреслий Христос (Ін. 20, 19, 21, 26) .

Возлюблені у Господі всечесні отці, брати і сестри! Сердечно вітаю всіх вас зі світлоносним днем Воскресіння Христового, Пасхою великою, Пасхою вірних, Пасхою, що двері райські нам відчиняє, Пасхою Божою спасительною! Радіючи Христу Воскреслому, ми повинні сповнитися готовності протистояти гріху і пороку, злобі і неприязні. Подолавши рутинність пекельної безжиттєвості, Спаситель світу дає нам ці сили, що преображують Божественною любов'ю все наше життя. «Радійте, удосконалюйтесь, утішайтеся, будьте однодумні, мирні, – і Бог любові й миру буде з вами» (2 Кор. 13, 11).

 
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
 
+ Іоанн
МИТРОПОЛИТ ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ
 
Пасха Христова
2018 р.
м. Херсон