2020 Пасхальне послання митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву та всім вірним чадам Херсонської єпархії Української Православної Церкви

«Заради страждання убогих і зітхання бідних, нині воскресну, говорить Господь» (Пс. 11, 6) 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!


 Здійснилося, дорогі отці, брати і сестри, це давнє пророцтво, дане Богом царю Давиду. Нині разом з усією Церквою ми свідчимо про це і в невимовній радості обіймаємо весь людський рід пасхальним вітанням: Христос воскрес!

  «Пасха, яка двері райські нам відкриває» (стихири Пасхи), — так іменуємо ми нинішнє торжество. Його суть — це дар життя, життя з надлишком (Ін. 10, 10). Воскресіння Христове перемогло головних тиранів людства, котрі панували після гріхопадіння — диявола і смерть. Наш Спаситель, «перший з мертвих» (Діян. 26, 23), перемагає диявольські спокуси, руйнує злий порядок посмертної участі й розриває кайдани пекла, сокрушаючи його мідні врата і засуви. Із Собою Він виводить з «безодень землі» (Ірмос 6-ї пісні канону Пасхи) праведників і бажає, щоб ніхто «не загинув, але мав життя вічне» (Ін. 3, 16). Відтепер «усякий, хто призове iм’я Господнє, спасеться» (Діян. 2, 21). Кожен у своїй неповторності призивається Церквою воскреснути з Христом (Рим. 6, 5) і разом із Ним подолати смерть, і вже не пророчо, але з повною впевненістю вигукнути з багатостраждальним Іовом: «Я знаю, що Відкупитель мій живий!» (Іов. 19, 25).

  Серце пасхальної проповіді, що вміщується всього у два слова нинішнього славного вітання, містить в собі тайну — таїнство Всесвітньої Жертви Христової. Домобудівництво спасіння людини через вільні страждання та життєдайну смерть Ісуса Христа нам слід покрити вірою і благоговійною тишею. «Такі діла Христові, — вчить святитель Григорій Богослов, — а те, що більше, нехай вшановано буде мовчанням» (Слово на Святу Пасху). Лише частково нам дано осягнути таємницю спасіння. Вона розкриває себе різноманітно й óбразно: Христос Спаситель — це другий Адам, Який Своїм послухом Отцю Небесному виправляє помилку першого; Він же — Іскупитель, Який визволяє людство з рабства гріху ціною власної Крові; нарешті, Господь Ісус — це Примиритель людини з Богом, Непорочний Агнець, Який дає Себе в Поживу і Пиття вірним, заради їх вічної Пасхи.

  Молитовна увага Святої Церкви до таємниці Воскресіння привертає наш духовний погляд до ще однієї особливості, яка є невід’ємною частиною Пасхального благовістя. Апостол Павел говорить про неї так: «Христос помер за нас, коли ми були ще грішниками» (Рим. 5, 8). Бог іде назустріч людині першим, і тим свідчить про Свою любов до нас, грішних. Раніше всякого звернення, мольби і зітхання Він знає про них і підходить до дверей серця. Не порушуючи свободної волі людини, Господь у невимовному смиренні очікує. «Ось, стою при дверях і стукаю; якщо хто почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього, і буду вечеряти з ним, і він зі Мною» (Одкр. 3, 20). Відкрити двері нашого серця назустріч Богові — значить покаятися, визнати, що «страждання убогих» і «зітхання бідних» — це наші страждання, наші зітхання, що ми потребуємо Христового Воскресіння і Його втіхи.

  У «цей урочистий і святий день» (ірмос 8-ї пісні канону Пасхи) Світлої Пасхи молитовно бажаю всім нам, дорогі отці, брати і сестри, широко відчинити двері сердець назустріч воскреслому Спасителю Христу. Почуймо Його лагідне і переможне вітання: «Мир вам», і розділімо з Ним пасхальну трапезу Святої Євхаристії. Принесімо до Його ніг, подібно до святої Марії Магдалини, апостолів, Еммауських мандрівників, наші переживання, скорботи, сльози покаяння, щоб натомість отримати велику втіху та відраду. Впевнимося з апостолом Фомою, що Христос, «триденний від гробу» (ірмос 6-ї пісні канону Пасхи) — Господь і Бог наш (Ін. 20, 28), і що з Ним можна подолати будь-які перешкоди.

  Ще й ще раз вітаю кожного пасхальним вітанням:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!


митрополит ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ

Пасха Христова

2020 р.

м. Херсон